Executarea în Elveția a unei hotărâri străine în baza Convenției de la Lugano 2007

Info Legal

Scopul Convenției este de a implementa regulile statelor participante privind locul de aplicare, recunoaștere și executarea a hotărârilor în materie civilă și comercială. Părțile la convenție sunt statele membre EU, Islanda, Norvegia și Confederația Elvețiană. A fost ratificată de toate statele AELS cu excepția Liechtensteinului. Convenția de la Lugano presupune reciprocitate între statele semnatare cu privire la recunoașterea sau executarea hotărârilor străine presupune reciprocitate în Convenția de la Lugano.

Potrivit articolului 33 (1) O hotărâre pronunțată într-un stat obligat prin prezenta convenție este recunoscută în celelalte state obligate prin prezenta convenție, fără să fie necesară recurgerea la vreo procedură specială. Raportându-ne la Conventie, dacă debitorul obligației locuiește în Elveția iar hotărârea judecatorească, opozabilă acestuia, a fost emisă de o instanța străină, atunci pentru executarea acesteia pe teritoriul evetian este necesară recunoașterea hotărârii în baza acestei convenții. Convenția se aplică doar cauzelor civile și comerciale. Sunt exceptate de la convenție hotărârile în materia securității sociale, arbitraj, fiscal, vamal și administrativ; procedurile de faliment, lichidare a asociațiilor comerciale insolvențe sau a altor persoane juridice, proceduri judiciare, compromis și alte proceduri similare; cele care vizează capacitatea juridică a persoanelor fizice care decurg din relații maritale, drepturi de proprietate, testamente și moștenire; Potrivit articolului 11 (1) din Convenție în cazul asigurării de răspundere civilă, asiguratorul poate, de asemenea, să fie acționat în instanța la care persoana vătămată a introdus acțiunea împotriva asiguratului, dacă legea instanței respective permite acest lucru.

Competența prevăzută la articolul 11 nu poate fi invocată pe deplin în Elveția, în acele cantoane al căror cod de procedura civilă aplicabil nu prevede competența judiciară menționată la articolul 6 alineatul (2) și la articolul 11 din convenție: dispozițiile adecvate privind litis denuntiatio din codul de procedura civilă aplicabil. Deasemenea instanța competentă elvețiană la care pot fi introduse acțiunile împotriva hoțărârii privind cererea de încuviințare a executării prevăzute la articolul 43 alineatul (2) din convenție este tribunalul cantonal. Procedura de executare a unei hotărâri judecătorești recunoscute în Elveția este guvernată de legea statului elvețian.

În ceea ce privește admisibilitatea, instanța elvețiană poate refuza recunoașterea sau executarea unei hotărâri dacă: 1) o astfel de recunoaștere este vădit incompatibilă cu ordinea publică a confederației; 2)hotărârea s-a pronunțat în lipsă, iar actul de introducere a cauzei sau un înscris echivalent nu a fost comunicat inculpatului cu suficient timp înainte în așa fel încât acesta să se poată apăra, cu excepția cazului în care inculpatul/pârâtul/intimatul nu a folosit procedura de contesta decizia, dacă a avut ocazia să facă acest lucru; 3) este contrară unei hotărâri judecătorești pronunțate cu privire la un litigiu între aceleași părți și în același stat străin; 4) este contrară unei hotărâri pronunțate anterior într-un alt stat membru al UE sau într-o țară terță între aceleași părți și în baza aceleiași acțiuni, cu condiția ca hotărârea anterioară să îndeplinească condițiile necesare recunoașterii sale într-un stat străin;este contrar prevederilor subsecțiunilor 3, 4 sau 6 din Secțiunea II a Convenției.

Referitor la rezerva de ordine publică acesta se interpretează restrictiv și ar trebui să funcționeze doar că o măsură de siguranță pentru a preveni rezultate conflict cu normele,principiile și valorile statului în cauză. La aplicarea Convenției de la Lugano instanța va ține cont de jurisprudența UE și a celorlalte state părți, conform prevederilor stabilite prin Protocolul 2, privind interpretarea uniformă a convenției. În același context trebuie evidențiat faptul că REGULAMENTUL (UE) NR. 1215/2012 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială se aplică exclusiv statelor membre ale Comunității Europene.

Alte titluri


Next Post

FORMULARUL- A1, document necesar în securitatea socială zona EU/AELS-SEE

Este un document necesar în aplicarea reglementărilor internaționale de securitate socială. Formularul A1 atestă faptul că o persoană este supusă legislației de securitate socială din țara emitentă. Necesitatea acestui document are la bază normele de cooperare în materia circulației lucrătorilor edictate potrivit Reg(CE) Nr.883/2004 care se aplică cetățenilor Elveției și Read More.

Aboneaza-te

Add this banner to your WordPress website Rescue Children