FORMULARUL- A1, document necesar în securitatea socială zona EU/AELS-SEE

Este un document necesar în aplicarea reglementărilor internaționale de securitate socială. Formularul A1 atestă faptul că o persoană este supusă legislației de securitate socială din țara emitentă.

Necesitatea acestui document are la bază normele de cooperare în materia circulației lucrătorilor edictate potrivit Reg(CE) Nr.883/2004 care se aplică cetățenilor Elveției și statelor membre UE.
Regulamentul acoperă:

  • somaj,
  • accidente de muncă și boli profesionale
  • maternitate și boală
  • pensie de urmaș și de invaliditate
  • pensie limita de vârstă

Cine eliberează Formularul A1 in Elvetia?

În Elveția, formularul A1 este eliberat de casele de compensare AHV. Persoanele care au activitate lucrativă în mai multe state vor contacta cu prioritate instituția responsabilă din țara de reședință.

Pentru situatiile care implică activitatea lucrativă multiplă este necesară stabilirea legislației aplicabile privind securitatea socială. Acest fapt se poate realiza prin interogarea lucratorului pe baza completării unui formular trimis ulterior către fondul de compensare AVS competent. Formular aici

Pentru lucrătorii care desfășoară temporar o activitate în altă țară în numele angajatorului lor, legislația de securitate socială a țării de origine continuă să se aplice în această perioadă. Detașarea înseamnă că un angajat lucrează temporar în numele angajatorului său în altă țară

Pentru detașări de până la 24 de luni, dacă sunt îndeplinite cerințele AVS va elibera eliberara un certificat de detașare, respectiv un certificat A1.Intreruperea temporară a muncii cauzata de boala, vacanța, etc nu constituie o întrerupere a detașării.


.


Prelungirea peste perioada de 24 de luni se face în condiții de excepție.Solicitarea se adresează în scris și se depune la Oficiul Federal de Asigurări Sociale (Bundesamt für Sozialversicherungen) care în conformitate cu art.16 din Reg.(CE) nr. 883/2004 va stabili și acorda dreptul aplicabil în materie. Pentru stabilirea duratei maxime de detașare în raport cu Reg (CE) nr.883/2004 trebuie luate în considerare perioadele de detașare aprobate în temeiul Regulamentului (CEE) nr.1408/71.

Cu privire la orice modificări semnificative care au loc în timpul detașării, persoana detașată și angajatorul au obligația de informare a autorităților abilitate din țara de origine.

Plata contribuției sociale pe perioada detașarii.

Detașatul nu este obligat să plătească nicio contribuție la asigurările sociale în țara unde desfăsoară activitatea lucrativă temporară.

Detașații din Elveția precum și cei aflați în întreținerea acestora beneficiază în continuare de alocații familiale,având totodată dreptul la prestații elvețiene ce decurg din asigurări sociale în caz de accidente de muncă, boli profesionale și șomaj ori prestații pentru limită de vârstă,deces și invaliditate.

Asistența medicală. Ce este Certificatul S1?

Persoanele detasate care nu locuiesc în țara în care sunt asigurați au dreptul la asistență medicală ca și cum s-ar afla în zona relevantă din țara asigurată în baza Certificatului S1, fiind pe deplin valabil și pentru membrii familiei care îl însoțesc și nu au venituri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Scurte considerente despre încălcarea drepturilor de autor.

Proprietatea intelectuală nu poate fi luată fără acordul deținătorului drepturilor de autor. Când citați din lucrări protejate prin drepturi de autor trebuie să indicați autorul. Chiar dacă conținutul este postat pe Internet, asta nu înseamnă că poate fi copiat și redat fără indicarea sursei. Indicarea incorectă a numelui autorului la Read More.

Aboneaza-te

Add this banner to your WordPress website Rescue Children